مرمت پل خشتی شهرستان لنگرود آغاز شد

معاون میراث فرهنگی اداره‌ کل میراث‌ فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گیلان از آغاز مرمت پل خشتی لنگرود خبر داد.

به گزارش میراث آریا به نقل از  روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان، ولی جهانی معاون میراث فرهنگی این اداره کل،امروز پنجشنبه 17 خرداد با تشریح وضعیت این پل بیان کرد: «در زیر پایه‌های پل خشتی لنگرود، در نمای غربی، با توجه به طغیان‌های رودخانه‌ای مقادیر زیادی شاخه درخت جمع شده است. همچنین در پایه اصلی پل در قسمت آب‌بر، در اثر رطوبت تصاعدی و رشد جلبک و خزه، در هر دو نمای شرقی و غربی، آثار سیاهی در آجرها و ریختگی بخشی از موج شکن مشهود است که پاکسازی، مرمت و بازسازی این قسمت پل در دستور کار میراث فرهنگی قرار گرفته است.»

او با اشاره به اقلیم گیلان و روند بالای نفوذ رطوبت و انتقال آن به اجزای بنا نسبت به سایر نقاط کشور بر لزوم جداسازی مصالح پوسیده از اصل بنا و جلوگیری از آسیب‌های ناشی از گلسنگ و خزه در سطح مصالح تاکید و بیان کرد: «مسلما این‌گونه فعالیت‌ها باعث تغییراتی در ظاهر اثر نسبت به قبل از آن می‌شود که همین امر از عمده نگرانی‌های مردم لنگرود بوده است.»

جهانی ادامه داد: «با توجه به مرمت های غیر اصولی که در دوران های گذشته روی این بنا انجام شده موجب شده ساختار فضای بنا در سطح عرضی با مشکلات روبه‌رو شود که در این فاز مرمتی سعی خواهد شد کالبد بنا در سطح، به حالت اولیه بر گردد تا عبور مرور روی این پل به آسانی صورت گیرد.»

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان گفت: «از عمده ترین فعالیت های مرمتی این دوره خالی کردن بندهای فرسوده قبلی و اجرای بند کشی دوباره پل خشتی است که مقرر شده در این فاز مرمتی کل بنا بر اساس اعتبارات در نظر گرفته شده انجام شود.»

به گفته او، تاکنون برای مرمت این بنا تجهیز کارگاه شده و داربست بر تمام جوانب پل زده شده است و مرمت آن با نظارت دفتر فنی میراث فرهنگی گیلان آغاز شده است. مدت اجرای این پروژه 4ماه در نظر گرفته شده است و محل اعتبارات در نظر گرفته استانی و ملی بصورت اوراق بوده است. همچنین هرچند اعتبارات در نظر گرفته شده برای این امر کافی نیست ولی سعی خواهیم کرد مرمت این پل به بهترین نحو انجام شود.

پل تاریخی لنگرود بر روی رودخانه لنگرود، دو محله فشکالی‌محله در غرب و راه‌پشته در شرق را در مرکز شهر لنگرود به هم متصل می‌کند. این پل دارای دو چشمه اصلی با قوس نوک‌تیز چمانه‌ای است که در میانه پل، بر روی پایه‌ای سوار می‌شود که کنو پوش بوده و بخشهایی از نمای پل نیز دارای نغول میباشد که علاوه بر تزئینات جزو اصول فنی پل سازی هستند. در هر دو سمت رودخانه در اطراف پل مغازه‌های قدیمی آجری با سقف سفال پوش بافت متصل به پل هستند. زیرسازی این ساختمان‌ها با توجه یکپارچگی آجر چینی‌شان با پایه‌های پل، به نظر هم زمان با این پل است.

پل لنگرود، در پایه و بدنه از آجرهای مربع شکل با ابعاد 20×20×4 سانتی‌متر ساخته شده که در بخش‌های مختلف پل هم‌زمان به عنوان عنصر سازه‌ای و تزئینی به طرق مختلف چینش یافته است. ابعاد این آجرها در بخش‌های حاشیه‌ای جان‌پناه به صورت آجر نیمه و 20×10×4 سانتی‌متر است. ملات این پل از ساروج بوده و سطح روی پل، با قلوه‌سنگ‌های رودخانه‌ای مفروش شده و در سال‌های اخیر علاوه بر تثبیت این سنگ‌فرش‌ها با سیمان، در پایه پل نیز آب‌بُری با دو سر مثلثی شکل از جنس بتون ایجاد شده است.

همچنین در دو سر انتهایی پل، و در لبه پله‌‌های احداث شده، از قاب‌های مهار کننده فلزی استفاده شده است. در ضمن مطالعات پژوهشی قبل از مرمت این پل انجام شده که بزودی این مطالعات بصورت کتاب چاپ ومنتشر خواهد شد.

انتهای پیام/

کد خبر 139703177

برچسب‌ها